Меки цветове, мраморен ефект и много блясък налагат тенденциите за зимата на 2017-та и вдъхновяват нейл арт професионалистите по света. Нашият преподавател Светлана Атанасова, която винаги е запозната с последните иновации в маникюра, ни разказва какви са актуалните нокти този сезон:

Върху ноктите се появяват дизайни с камъни, подредени като ефектни бижута, извиват се графични фигури и линии, открояват се златни нюанси върху тъмни цветове и изобилстват лога и емблеми. От дрехите флоралните мотиви се преместват върху ноктите под формата на пъстри цветя на тъмна основа. А розовото злато във всичките му варианти на холограми придава блясък на маникюра.

В цветовете класическото червено отстъпва място на изчистени тонове, вдъхновени от природата. Меки земни нюанси на сивото, зеленото, синьото и портокаловото предлагат интересна алтернатива. Нюд цветовете дават силна заявка за зараждаща се тенденция. Комбинацията от един основен цвят и различни пръски и сенки от други подобни нюанси, надраскани с четка, също попадат във фокуса на вниманието.
Дизайните с мраморен ефект в пастелни цветове изкушават по-екстравагантните дами, а онези, които искат да подходят по-предпазливо, могат да го изпробват на един или няколко нокътя.

И любимият на всички е... френският маникюр
През сезона се пригответе за нашествие на френския маникюр във всичките му варианти и подкрепен с нови идеи. Линията на върха на нокътя може да е в триъгълна форма или пък вълнообразна, с различни петна и пигменти. Комбинацията от матов цвят и блестящи елементи излиза на модната сцена. Независимо от формата на ноктите, тези уникалните дизайни във „френски“ стил изглеждат зашеметяващо.

Ефектът счупено стъкло

Сред най-търсените от клиентите в салона е актуалният маникюр с ефект счупено стъкло, който улавя и разпръсква светлината, насочвайки вниманието върху ноктите.Тенденцията идва от Корея, а легендата разказва, че собственичката на салон г-жа Парк, разхождайки се по плажа се вдъхновила от перления блясък на мидените черупки, които блестели в цветовете на дъгата. Тя решила да пресъздаде този ефект и върху ноктите. Опитала да го постигне с изрезки от целофан и опаковки от бонбони, но те били прекалено дебели. Започнала да търси по-фин материал, докато открила в Япония холографска хартия наречена дъга филм. Оказало се, че тя е идеална за целта и се прикрепя лесно към лака. Днес тази техника се прилага във всеки корейски салон и бързо печели световна популярност, защото създава ефектна декорация.

 За формите и ноктите

Късите и средни дължини са предпочитани заради своята практичност, особено сред по-активните дами и тези, които работят с компютър. Този сезон те са и на мода, а нашата задача като професионалисти е, да им предадем перфектен вид, за да изглеждат също толкова стилно и женствено, както и острия провокативен маникюр. При късите нокти важни са детайлите – подходящото съчетание на цветове например може визуално да издължи нокътната плочка.   

"Макар че късите нокти предлагат по-малка площ за интересен дизайн, с подходящия елемент – акцент, щриха или няколко камъчета, те могат да се превърнат в ефектно бижу, с което клиентът се гордее." 

Светлана Атанасова, преподавател към Интеркозметика и собственик на салон Фризьорски салон Studio 99

 

Нашата задача е да му предложим варианти, с които да разнообразим маникюра му. А защо не го провокираме да експериментира с остри нокти, особено ако дължината позволява или иска ноктопластика? Изпиленият объл или по остър връх на маникюра има дълга история – той излиза на мода в годините след Втората световна война. Днес ноктите, наподобяващ крайник на граблива птица, се завръщат на сцената с пълна сила. Те са любими на силните и борбени дами, които имат самочувствие, обичат вниманието и харесват светлините на прожекторите. Неслучайно звезди като Мадона, Кейти Пери и Ким Кардашиян често се появяват с такъв маникюр, който подчертава сексапила им.

И въпреки че може да се спори за практичността му, всяка жена заслужава поне веднъж да бъде с остри нокти и да се почувства като модна икона.